lifestyle

Nowoczesne potrawy wigilijne młodego pokolenia

Poznaj 12 potraw wigilijnych, które, dzięki delikatnym modyfikacjom kucharza pokolenia Z łączą generacje przy współczesnym stole wigilijnym. Zachęcamy do lektury na temat współczesnych wariacji wigilijnych 12 potraw.

Święta Bożego Narodzenia to szczególny, magiczny czas, który sprawia, że zapominamy o wszelkich problemach codziennego życia. Nagle, wszyscy zaczynają się uśmiechać, co sprawia, że przy wigilijnym stole nastaje moment wzruszeń, uśmiechów oraz wspomnień. Na pięknie udekorowanym wigilijnym stole dumnie prezentują się 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, które praktycznie nie zmieniły się na przełomie pokoleń. Jednakże, my jako pokolenie Z (czyli osoby urodzone po 1995 roku) mieliśmy o wiele łatwiejszy dostęp do potraw z zagranicznych krajów, niecodziennych produktów oraz większą możliwość poznania innych barwnych kultur. Szczególnie pod kątem gastronomicznym.

Mówi się, że tradycja to rzecz święta, ale co gdyby odejść odrobinę od tradycji i zaproponować polskie potrawy wigilijne z lekkim „twistem” oraz odmienne dania, które również pasowałyby na wigilijnym stole w towarzystwie barszczu i pierogów? Sprawdźcie poniższą listę 12 potraw wigilijnych pokolenia Z, która łączy ze sobą tradycję i nowoczesność.

1. Barszcz czerwony z uszkami

Jest to danie, w którym praktycznie nic nie trzeba zmieniać, ponieważ barszcz czerwony idealnie uzupełnia się z uszkami faszerowanymi grzybami. Jednakże, można przygotować do barszczu oprócz uszek, również paszteciki wypełnione kapustą i grzybami zrobione z ciasta filo, które charakteryzuje się tym, że jest cienkie jak pergamin. Przed upieczeniem w piekarniku można posmarować nasze paszteciki roztopionym masłem oraz czarnuszką.

2. Pieczony dorsz w cieście francuskim i porowym sosie

Dorsza można podawać na wiele sposób. Jednakże na Wigilii ta forma podania skradnie serca domowników, a przepis jest bardzo prosty. Brytfannę należy wyłożyć ciastem francuskim i położyć na to dorsza oraz sos porowy, który można zrobić na podstawie beszamelu, duszonego pora oraz odrobiny bulionu, który odpowiednio doprawi sos. Całość należy przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i zapiec w piecu.

3. Pierogi z kapustą i z grzybami

Tutaj sprawa jest niezwykle prosta, wszystkie pokolenia uwielbiają pierogi. Zatem ta potrawa wigilijna nie potrzebuje zmian. Pierogi mogą być pieczone, smażone lub gotowane i podane z okrasą w postaci cebuli.

4. Kapusta z grzybami oraz owocowe akcenty

Potrawę tę można określić jako postny bigos, ponieważ nie zawiera mięsa. Aby lekko urozmaicić tę potrawę dobrym pomysłem jest uduszenie kapusty w czerwonym winie oraz dodanie pokrojonego w dużą kostkę jabłka oraz świeżej lub suszonej żurawiny. Owoce te sprawią, że kapusta z grzybami nabierze lekko słodkiego i kwaśnego posmaku owoców.

5. Faworki z karpia

Karp to ryba, która ma specyficzny smak. Często jedząc tę rybę mamy wrażenie, że smakuje lekko „mułowato”. Aby się tego pozbyć krążą opinie, że karpia wypada moczyć w mleku. Jednakże najlepiej zakupić ten gatunek ryby z dobrego źródła, a nie w dyskoncie. Faworki z karpia powstają w prostu sposób. Filety ryby kroimy na większe kawałki oraz rozcinamy je na środku, dzięki czemu możemy je wywinąć jak tradycyjne faworki na słodko. Nasze faworki oprószamy niewielką ilością mąki i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Oczywiście pamiętamy, żeby po usmażeniu odsączyć karpia na ręczniku papierowym. Idealnym sosem, który pasuje do chrupiącego karpia to zdecydowanie wszystkim dobrze znany sos tatarski albo cytryna, którą należy pokropić nasze „karpiowe faworki”.

6. Orientalna ryba po grecku

A co gdyby do sosu do ryby po grecku dodać orientalne przyprawy i mleczko kokosowe? Powstanie odmieniony sos, z którym możemy podać rybę usmażoną w japońskiej panierce panko, która charakteryzuje się tym, że jest grubsza niż tradycyjna polska bułka tarta. To danie można podawać zarówno z pieczywem jak i z ryżem.

7. Różne odsłony śledzia

Śledź w śmietanie, śledź z cebulką – to pyszne polskie smaki, które zawsze powinny znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole. Do tego zaszczytnego grona może dołączyć śledź podany na carpaccio z buraka ze szpinakiem i kozim serem. Wszystko to można posypać prażonymi pestkami dyni i sosem vinegret. Efekt wow murowany!

8. Wegańskie ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto, które wywodzi się z Wielkiej Brytanii. Wielką popularnością cieszy się również w Stanach Zjednoczonych. Aby przygotować to ciasto w wersji wegańskiej jajka zastępujemy siemieniem lnianym, które należy namoczyć w wodzie, przez co napęcznieje. Całą zawartość należy dodać do klasycznych składników i upiec. W międzyczasie można przygotować również wegański krem. W blenderze ubijamy mleko migdałowe z niewielką ilością cytryny i syropu z akawy. Oprócz tego dodajemy nerkowce, które moczyliśmy w wodzie całą noc. Wszystko musi być zmiksowane na gładki krem, który wykładamy obficie na nasze ciasto. Całość można posypać cynamonem. Ciekawe czy ktoś zauważy, że w cieście brakuje jajek. Wigilia to świetny moment, żeby to sprawdzić! 🙂 

9. Makowiec z polewą malinową

Tradycyjny świąteczny makowiec najczęściej występuje w postaci rolady faszerowanej makiem polaną obfitą ilością lukru oraz posypaną kandyzowaną skórką z pomarańczy. W naszej wersji można upiec biszkopt i przełożyć go dużą ilością masy makowej. Górną warstwę biszkoptu polać polewą malinową i posypać świeżymi malinami i miętą. Powiew świeżości, który wszystkim przypadnie do gustu.

10. Świąteczne pierniczki

Urocze korzenne ciasteczka, które powinny zostać zrobione kreatywnie, dlatego wypada oddać się wodzy fantazji. Bądźmy oryginalni w dekorowaniu świątecznych pierniczków! Niech będą one kolorowe i barwne. Kolorowy lukier zachęca dzieci do zjedzenia. Warto zadbać również o różne foremki, aby nasze pierniczki miały różne kształty i to niekoniecznie świąteczne. Przy robieniu pierniczków można zaangażować dzieci – frajda murowana!

11. Zimowa herbata

Rozgrzewająca zimowa herbata to idealny napój na chłodne grudniowe wieczory. Herbata z dodatkiem miodu, cytrusów, rozmarynu, goździków i nawet laski cynamonu może być świetnym zamiennikiem kompotu z suszu, który albo się kocha albo nienawidzi.

12. Sernik z białą czekoladą

Bardzo popularne ciasto, które dzięki swojej prostocie i delikatności spowodowanej dodaniem do twarogu białej czekolady i serka mascarpone zyskało dużą popularność w kawiarniach i restauracjach. Wybór dodatków jest wręcz nieograniczony. Sernik można udekorować zarówno owocami, jak i polać go polewą czekoladową lub malinową. To ciasto na pewno skradnie serca waszym dzieciom!

 

Powyższe potrawy są naszą propozycją, dzięki którym tradycyjne dania wigilijne zaskoczą domowników i gości. Pamiętajcie, że kreatywność w kuchni jest czymś o czym należy pamiętać, a święta wigilijne to idealny czas, aby zaskoczyć całą rodzinę. Próbujcie, testujcie, a przede wszystkim nie bójcie się improwizować!

Więcej artykułów ze świata kuchni oraz młodego spojrzenia na otaczający nas świat znajdziecie na Nowl Lifestyle

Dodaj odpowiedź

Twój e-mail nie będzie opublikowany.

Sprawdź jeszcze

Więcej naszych wpisów