Ekologia

Słomki z fusów po kawie – innowacja polskiego startupu i Starbucksa

Biodegradowalne słomki to coraz popularniejszy temat, jednak co powiecie na słomki stworzone z fusów po kawie? Taki projekt powstał we współpracy polskiego startupu EcoBean ze Starbucksem. Co to EcoBean i na czym polega ta współpraca? O wszystkim przeczytasz w poniższym artykule Nowl Eco.

Fusy po kawie mają wiele zastosowań w domu, przykładowo możemy je wykorzystać jako nawóz do kwiatów. Jednak kawiarnie, które produkują o wiele więcej fusów kawowych niż przeciętne gospodarstwo domowe chętnie się ich pozbywają. Zatem jak można je wykorzystać na większą skalę?

 

Plastikowe słomki zagrożeniem dla środowiska

Największa na świecie sieć kawiarni wpadła na pomysł stworzenia ekologicznych słomek z fusów po kawie. Plastikowe odpowiedniki są nadal często używane przez wiele kawiarni. Niestety takie słomki nie nadają się do recyklingu i stanowią poważny problem w środowisku naturalnym. Słomki należą do plastikowych jednorazówek, które jako śmieci, wyrzucane są w ogromnych ilościach każdego dnia. Według statystyk, gdy uda się zrezygnować całkowicie z plastikowych jednorazówek, emisja dwutlenku węgla do atmosfery obniży się nawet o 3,5 miliony ton!

 

EcoBean – polski startup napędzany kawą

W tym celu Starbucks współpracuje z polskim startupem EcoBean, który jest partnerem technologicznym w całym projekcie. EcoBean opracował wyjątkową technologię, która umożliwia innowacyjne wykorzystanie odpadów po kawie. Zamiast sprawiać, że fusy kawowe trafiają na wysypisko śmieci, doświadczeni profesjonaliści i naukowcy z Politechniki Warszawskiej zmieniają je w czystą energię. EcoBean produkuje brykiety kawowe, które są idealną alternatywą dla tradycyjnych materiałów opałowych. Potencjał inwestycyjny i szansę na większe dbanie o środowisko zauważył Starbucks, który postanowił nawiązać współpracę z polską firmą.

Bądź na bieżąco z informacjami ze świata Ekologii na naszym Instagramie Nowl Eco

 

Starbucks i EcoBean razem dla środowiska

Polski startup we współpracy z Starbucks’em będzie produkował słomki. Na czym będzie to polegać i jak ma to działać w praktyce? Zużyte fusy, do produkcji słomek będą dostarczane przedstawicielom Ecobean z 22 lokali Starbucks’a w Warszawie. Projekt jest w 100% zero waste, bowiem fusy kawowe będą pakowane do tzw. EcoBoxów, a następnie przetwarzone w specjalnym zakładzie EcoBean i finalnie uformowane w słomki. Produkt będzie spełniać wymagania tzw. dyrektywy plastikowej, zatwierdzonej przez Parlament Europejski w 2019 roku. Co więcej, zużyty produkt trafi ponownie do startupu, żeby zgodnie z ideą recyklingu, był wykorzystany wtórnie. Aktualnie pomysł jest na etapie testów.

Gdy projekt wejdzie w życie, Starbucks zrobi kolejny krok do osiągnięcia globalnego celu, jakim jest ograniczenie liczby odpadów oraz emisji dwutlenku węgla o 50% do 2030 roku. Przedstawione wyżej innowacyjne rozwiązanie niesie same korzyści dla firmy oraz środowiska. Jest kawa, są fusy, będą słomki – proste! A Wam jak podoba się ten pomysł? Podzielcie się informacją z innymi – z Nowl Eco zawsze wiesz więcej.

Dodaj odpowiedź

Twój e-mail nie będzie opublikowany.

Sprawdź jeszcze

Więcej naszych wpisów